Εκδηλώσεις Επίδειξης Παιχνιδιών & Αθλημάτων

Εκδηλώσεις Επίδειξης Παιχνιδιών & Αθλημάτων

Η εν λόγω δράση πήρε μορφή μέσω του «Φεστιβάλ Επίδειξης Παιχνιδιών Αθλημάτων – Φτου και Παίζει», που έλαβε χώρα στην Καβάλα, στις 23-27 Ιουλίου 2014. Κύριος στόχος της δράσης ήταν να ξαναβγούν τα παιδιά και οι μεγαλύτεροι στις γειτονιές και να παίξουν, να επικοινωνήσουν, να ψυχαγωγηθούν. Μέσω της παρουσίασης παραδοσιακών και αρχαίων αθλημάτων και παιχνιδιών και με τον εντοπισμό ομοιοτήτων, διαφορών και παραλλαγών που παρουσιάζουν αυτά ανά γενεές αλλά και ανά ευρωπαϊκή χώρα, επιδιώχθηκε η ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς και των γονέων τους για τη διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Παιχνίδια, χρώματα, χορός, μουσική, γέλια, ψυχαγωγία, δημιουργία, συγκίνηση, έκφραση, συναισθήματα… Αυτό ήταν το φεστιβάλ επίδειξης αθλημάτων και παιχνιδιών «ΦΤΟΥ και ΠΑΙΖΕΙ».

Οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ έδωσαν στα παιδιά χαρά και ευχαρίστηση, τους έμαθαν να κερδίζουν αλλά και να χάνουν, να εκτιμούν και να σέβονται συμπαίκτες και αντιπάλους διαφόρων ηλικιών και εθνικοτήτων, αλλά και να συμμορφώνονται και να πειθαρχούν στους τυπικούς και άτυπους κανόνες των παιχνιδιών και των αθλημάτων. Επίσης, παιδιά και ενήλικες από πέντε διαφορετικές χώρες μοιράστηκαν στιγμές, συνεργάστηκαν και έπαιξαν παρέα αψηφώντας τα εμπόδια της γλώσσας, των διαφορετικών εμπειριών αλλά και της διαφοράς ηλικίας.

Πριν τη διοργάνωση του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των εταίρων – χωρών το Μάρτιο του 2014 ώστε να συζητηθούν οι προτάσεις του επικεφαλή τόσο για αυτή τη δράση όσο και για τις υπόλοιπες ενέργειες του έργου. Στη συνέχεια, κάθε εταίρος διεξήγαγε κοινωνιολογική έρευνα και συνεντεύξεις με ηλικιωμένους, συνέταξε αναφορές και έπειτα έγινε η επιλογή των αθλημάτων και παιχνιδιών που θα εκπροσωπούσαν κάθε χώρα – εταίρο.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, καθημερινά, μία από τις πέντε χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, παρουσίαζε το άθλημα – παιχνίδι της σε μια συγκεκριμένη περιοχή-γειτονιά. Πέντε χώρες, πέντε γειτονιές, πέντε ημέρες αφιερωμένες στα παραδοσιακά και αρχαία αθλήματα και παιχνίδια.

Οι προπονητές και οι εθελοντές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ήταν αυτοί που μετέφεραν τους κανονισμούς των παιχνιδιών στα παιδιά που συγκεντρώνονταν. Οι ομάδες των παιδιών, οργανώθηκαν με βάση την ηλικία τους. Πέραν των τιμώμενων παιχνιδιών και αθλημάτων, παιζόντουσαν παραδοσιακά παιχνίδια «γειτονιάς».

Παράλληλα με τα παιχνίδια και τις αθλητικές δραστηριότητες, λειτουργούσαν εργαστήρια δημιουργικής έκφρασης των παιδιών, συνυφασμένα άρρηκτα με τα παραδοσιακά αθλήματα και παιχνίδια. Χειροτεχνίες, κατασκευές και δημιουργίες εμπνευσμένες από παιδιά και γονείς. Κάθε εκδήλωση πλαισιωνόταν από ένα ή περισσότερα μουσικά σχήματα.

Οι 10.000 επισκέπτες όλων των ηλικιών κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, μας απέδειξαν ότι τα όμορφα πράγματα για να γίνουν χρειάζεται μόνο διάθεση και συμμετοχή!

Τώρα που μαζέψαμε τα παιχνίδια, τις ζωγραφιές, τις κατασκευές μας, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε κάποιους ανθρώπους και ομάδες που εμπνευστήκαν και προσέφεραν κάτι από τη ψυχή τους και το χρόνο τους για την υλοποίηση του Φεστιβάλ.

Συγκεκριμένα:

  1. Το σύλλογο «Οι παραμυθάδες, Ομάδα Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού», τον φιλόλογο Ηρακλή Λαμπαδαρίου για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μένουμε Φρούριο, επιστροφή στο… παρελθόν με παιχνίδι», τη μουσειολόγο Ανιέλα Παπαδοπούλου για τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Ας αθληθούμε… στην Αρχαία Ελλάδα» και «Κατασκευή αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών», τον καλλιτέχνη Χρήστο Δημητρίου για τη δημιουργία σκίτσων, την αθλητική επαγγελματική ομάδα Καβάλας Team Impossible για την επίδειξη free running, το Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Ανατολικής Μακεδονίας για την αστρονομική παρατήρηση, το Δημοτικό Λαχανόκηπο για το εργαστήρι «Παίζουμε Φυτεύοντας!», την Έφη Κορέσογλου για τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Φτιάχνουμε και παίζουμε με Ίυγγες» και «Παίζοντας Αρχαία Ελληνικά Παιχνίδια», την ομάδα graffiti με Ν. Κιτσουκάκη και Μ. Τουμανίδη , την ομάδα Τικ – Νικ για τις μπαλονοκατασκευές και την παράσταση κουκλοθέατρου «Αστείες Ιστορίες», το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας για το θεματικό παιχνίδι «Από την Αρχαία Ολυμπία… στη γειτονιά σου», το Θίασο σκιών «Τα παραμύθια του Καραγκιόζη» για την παράσταση Καραγκιόζη «Ο Μέγας Αλέξανδρος και τα αινίγματα της Βεζυροπούλας», τον Βασίλη Ιωάννου και τον Στάθη Παναγιωτόπουλο για την παρουσίαση των δραστηριοτήτων, το Σκακιστικό Όμιλο Καβάλας, την ομάδα Artattack για το εργαστήρι «Φτιάχνουμε καραβάκια!», για τις υπέροχες δράσεις που μας πρόσφεραν.
  2. Τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου Καβάλας, που συμμετείχαν κατά τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής περιόδου του Φεστιβάλ αλλά και κατά τη διάρκεια του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Παναγίας «ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ» και τα μέλη του συλλόγου, για την αμέριστη βοήθεια κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του τηλεοπτικού σποτ, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Λουκά για την υποστήριξη της διοργάνωσης της 3ης ημέρας, το 1ο Ειδικό σχολείο Καβάλας και τις δασκάλες Μυλοπούλου Κατερίνα, Μυλοπούλου Δήμητρα και Στεφανίδου Παναγιώτα, την ομάδα πολυθέαμα «Κρόκο και Λίνο», την ομάδα «Δρυάδες Εν Πλω» για το εργαστήρι «Χοροχρώμα μέσα από το παραδοσιακό παιχνίδι» και δη τη χορογράφο – χοροθεραπεύτρια Καραπαναγιώτη Μαρία, Πρόεδρο της Καλλιτεχνικής Εταιρίας, τον κο Κισσά Χρήστο, χορογράφο και υπεύθυνο της χορευτικής ομάδας ατόμων με αναπηρία «Dance and the Mind», τον εθελοντικό οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», τους Γιατρούς του Κόσμου, το Σύλλογο Εθελοντών κατά του Καρκίνου, τον οργανισμό «Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014», τους εκπαιδευόμενους του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, τη γυμνάστριά τους Ιωσηφίδου Ανδριάννα και τις υπεύθυνες του κέντρου Μισσεριάν Ζήσα, Γεωργιάδου Ευαγγελία, Παπαϊωάννου Κατερίνα και Μελισσοπούλου Ελισάβετ, τους μαθητές του 1ου Ειδικού Σχολείου Καβάλας και τη Διευθύντρια του Κελέση Δήμητρα, τη Δημοτική Σχολή Χορού της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, συγκεκριμένα τη καλλιτεχνική του διευθύντρια Βασιλούδη Κική και την καθηγήτρια χορού Κατενίτσεβα Έλενα που υποστήριξαν τις παραπάνω ομάδες ατόμων με αναπηρία και το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Καβάλας, του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας ΑΜΘ, στο οποίο ήταν αφιερωμένη η τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ.
  3. Τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Καβάλας, το συγκρότημα Pasta Tomato, τους DJs Moody Sanchez και Δημήτρη Μίχο, τους Θ. Παρμενίδη, τη Μ. Μυλωνίδου και τον Α. Κουτσουμπάκη, το συγκρότημα The gangsters of love, το «Ωδείο Νεάπολις», τη Μπάντα Δρόμου «Κρουστόφωνο» και τέλος το μουσικό συγκρότημα Maraveyas ilegál για τους μοναδικούς ήχους που μας προσέφεραν.
  4. Tα συνεργεία της Αντιδημαρχείας Καθαριότητας & Πρασίνου και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας, το Δήμο Παγγαίου για την παροχή των πιονιών για το υπαίθριο σκάκι, τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας και τη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, το Γραφείο Φυσικής Αγωγής και ειδικά τους καθηγητές Γερακίνη Έφη, Ασλανίδη Δημήτρη, Κρυωνά Δημήτρη και Πικάζη Θεόδωρο για την οργάνωση και εκτέλεση των αθλημάτων και παιχνιδιών.
  5. Το φωτογράφο Ευριπίδη Μουρατίδη για την εξαιρετική του δουλειά και καθημερινή του παρουσία, την Αναστασία Σκιπετάρη, αρχιτέκτων-βιντεογράφο, για την ευφάνταστη και δημιουργική επιμέλεια του τηλεοπτικού σποτ αλλά και για την καθημερινή βιντεοσκόπησή του.
  6. Το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών και ειδικά το Σουηδικό Σπίτι Καβάλας και την υπεύθυνη σε αυτό κα Γουλτίδου Ελένη, για τη φιλοξενία των εκπροσώπων της σουηδικής αποστολής, τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας Α. Ε. και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κο Χρήστο Ηλιάδη για την ευγενική υποστήριξη στην πραγματοποίηση του φεστιβάλ, την εταιρία Διαμαντής Μασούτης Α. Ε. για την ευγενική του χορηγία, τον κο Κιουρτσόγλου Ιωάννη, διερμηνέα, για την ξενάγηση των αποστολών στην πόλη της Καβάλας, τον Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την πολύτιμη καθημερινή τους παρουσία στο χώρο των εκδηλώσεων, τους χορηγούς επικοινωνίας Citypedia και εκδόσεις Σαΐτα και τη Δημοτική Επιτροπή Νεολαίας Εθελοντισμού & Ανάπτυξης Καβάλας και τους μικρούς μας εθελοντές, που αυθόρμητα πλαισίωσαν τις δράσεις του Φεστιβάλ, για την τεράστια υποστήριξή τους.

Έχετε κάποια ερώτηση;

Ευχαριστούμε για το μήνυμα σας!

Enter a Name

Enter a valid Email

Message cannot be empty

eXTReMe Tracker