Έκθεση Παραδοσιακών Αντικειμένων

Έκθεση Παραδοσιακών Αντικειμένων

Χρόνια πριν, όλα τα παιδιά έπαιζαν στις γειτονιές, στις πλατείες, στις αυλές, στα πάρκα και τις εξοχές. Τα πρώτα παιχνίδια που μάθαιναν ήταν τα παραδοσιακά, λαϊκά παιχνίδια: κρυφτό, κυνηγητό, κουτσό, μακριά γαϊδούρα, λουρί, βαρελάκια, πετροπόλεμος, ρολογάς, σχοινάκι, δεν περνάς κυρά-Μαρία…

Για τη διεξαγωγή των παραπάνω αλλά και άλλων παιχνιδιών χρησιμοποιούσαν υλικά της καθημερινότητας π.χ. σύρμα, σχοινί, χαρτί, ύφασμα, μεταλλικά κουτιά, πέτρες κ.α. Στην πλαίσιο των σκοπών του έργου, η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ προχώρησε στη διοργάνωση Έκθεσης αντικειμένων, εργαλείων και υλικών που σχετίζονται με το αρχαίο και παραδοσιακό παιχνίδι και άθλημα.

Στόχος της έκθεσης ήταν να γνωρίσουν οι νεότερες γενιές αθλήματα και παιχνίδια του χθες, καθώς και την εξέλιξή τους στο χρόνο, να έρθουν σε επαφή με αντικείμενα και υλικά που χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοί τους για να ψυχαγωγηθούν, να μπορέσουν να αντιληφθούν την τεχνοτροπία τους, αλλά και να κατανοήσουν μέσα από αυτά τα αντικείμενα το κοινωνικό – οικονομικό περιβάλλον των παρελθόντων ετών. Επίσης, η εν λόγω έκθεση αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν οι μικρότεροι ότι το παιχνίδι και η άθληση δεν είναι τόσο συνυφασμένα με το χρήμα και την απόκτηση υλικών αντικειμένων και εξαρτημάτων, όσο με την εγγενή ανάγκη του ανθρώπου να ψυχαγωγείται και να εκφράζεται μέσα από το σώμα και το μυαλό του. Τέλος, οι συμμετέχοντες κατασκεύασαν παιχνίδια με ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ ταυτόχρονα τους δόθηκαν τα ερεθίσματα, έτσι ώστε να επιλέξουν τη γόνιμη δράση του παιχνιδιού της παρέας. Η δράση αυτή κατάφερε να ξυπνήσει στις παλιότερες γενιές αναμνήσεις της παιδικής τους ηλικίας, εικόνες και συναισθήματα μοναδικά από τα παιχνίδια στη γειτονιά.

Η έκθεση θα αναφέρεται σε:

  • Παιχνίδια-αντικείμενα της αρχαιοελληνικής και βυζαντινής εποχής.
  • Παιχνίδια της νεώτερης και μεταπολεμικής Ελλάδας.
  • Παιχνίδια των λαϊκών πανηγυριών.
  • Παιχνίδια προετοιμασίας για την ενήλικη ζωή.

Έχετε κάποια ερώτηση;

Ευχαριστούμε για το μήνυμα σας!

Enter a Name

Enter a valid Email

Message cannot be empty

eXTReMe Tracker