Καταγραφή Προφορικών Ιστοριών

Καταγραφή Προφορικών Ιστοριών

Ως πηγή άντλησης πληροφοριών για τα παραδοσιακά παιχνίδια και αθλήματα, εκτός από το διαδίκτυο και τα διάφορα αρχεία που διαθέτουν πολιτιστικοί σύλλογοι, αποτελεί επίσης και ο ίδιος ο κόσμος. Αφού λοιπόν αναζητούμε και καταγράφουμε παιχνίδια και αθλήματα που τα παιδιά δεν τα παίζουν πλέον ή δεν τα γνωρίζουν καθόλου, απευθυνθήκαμε σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με στόχο να μας δώσουν πληροφορίες και να μας διηγηθούν ιστορίες από τα παιδικά τους χρόνια στη γειτονιά.

Σκοπός αυτής της δράσης είναι να εντοπίσουμε άτομα γηραιότερων γενεών ώστε να μας διηγηθούν με όσο το δυνατό περισσότερες λεπτομέρειες τα χαρακτηριστικά των παιχνιδιών και των αθλημάτων που έπαιζαν, τους κανόνες, τον τρόπο παιξίματος, τα έπαθλα, κ.α. Η καταγραφή των ιστοριών συνδράμει όχι μόνο στην επιλογή των παιχνιδιών και αθλημάτων, που πλαισίωσαν το φεστιβάλ επίδειξης του Ιουλίου 2014 στις γειτονιές της πόλης μας, αλλά και στον εμπλουτισμό του πολιτισμικού αρχείου της πόλης που αφορά στην άυλη πολιτισμική κληρονομιά. Με αυτόν τον τρόπο εμπλουτίζουμε το συγκεκριμένο αρχείο, στο οποίο θα έχει πρόσβαση το ευρύ κοινό ώστε να μπορεί να ενημερώνεται, να προσθέτει προσωπικές εμπειρίες αλλά και υλικά τεκμήρια, αλλά και να διατηρεί την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Μεθοδολογία:
Η καταγραφή των αρχαίων και παραδοσιακών αθλημάτων και παιχνιδιών από κάθε χώρα – εταίρο, έγινε μέσα από εξειδικευμένα ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Από κάθε χώρα απασχολήθηκε μια ομάδα έργου για τη διεξαγωγή, συλλογή, αξιολόγηση και ανάλυση και η δράση διενεργήθηκε το ίδιο χρονικό διάστημα σε κάθε περιοχή.

Η διαδικασία της προφορικής συνέντευξης διαρκούσε 20 – 30 λεπτά και διενεργήθηκαν περίπου 123 συνεντεύξεις. Συνοπτικά στοιχεία συνεντεύξεων:

Πόλη
Καβάλα, Ελλάδα
Βαρσοβία, Πολωνία
Νυρεμβέργη, Γερμανία
Στρόμσταντ, Σουηδία
Ρουσέ, Βουλγαρία
Ερωτηματολόγια
60
21
16
16
10
Αθλήματα και παιχνίδια που καταγράφηκαν
98
40
40
25
57
 

Έχετε κάποια ερώτηση;

Ευχαριστούμε για το μήνυμα σας!

Enter a Name

Enter a valid Email

Message cannot be empty

eXTReMe Tracker